Hallgassa élőben!
2020. 12. 08. 06:30 | [email protected]

Olimpián megesik, hogy egyazon időpontban több magyar érdekeltségű csúcsesemény zajlik. Helyszíni tudósítói pályafutásom első ötkarikás aranyáról például azért maradtam le 1996-ban Atlantában, mert a férfi 200 méteres mellúszás fináléja és Rózsa Norbert diadala helyett a magyar–orosz kard csapatdöntőt választottam. Amikor aztán láttam, hogy az reménytelen, mert valósággal lekaszabolják a mieinket, kirohantam a csarnok elé, komoly összeget fizettem egy ott parkoló motorosnak, aki átvitt az uszodába, így legalább az eredményhirdetésre odaértem.

Mondom, olimpián, négyévente, tizenhat versenynapon át előfordul ilyesmi, de máskor elvétve. Ma, e rendkívüli estén viszont igen! Női kézilabda-válogatottunk kedden 20.30-kor kezdi utolsó csoportmeccsét a dániai Európa-bajnokságon a vb-címvédő hollandok ellen, a labdarúgó-BL körmérkőzéses szakaszának ugyancsak a zárófordulójában pedig a Ferencváros 21 órától játszik Kijevben. A koronavírus-járvány nemcsak a személyes jelenlétet teszi lehetetlenné bármely lelátón, de még egy vérbeli sportkocsma meglátogatását is, ahol párhuzamosan futhatna a két program. Így viszont tévéfotelba kényszerülünk, és a távkapcsolót fogadjuk legjobb barátunkká.

A tét ugyanis mindkét helyszínen óriási. A futball frontján egyszerűbb a helyzet; persze kizárólag matematikai szempontból. A két csapat egyaránt egy ponttal áll, így a budapesti 2–2 után Kijevben a Fradinak vagy a győzelem, vagy a legalább 3–3-as döntetlen hozhatja meg a harmadik helyet és vele a folytatás lehetőségét az Európa-ligában. Nem mellékesen, az FTC 1995-ös és a Debrecen 2009-es negyedik helyezése után először emelkedne fel magyar csapat a sereghajtó pozíciójából a BL-ben. Női kézilabdázóink ellenben még soha, egyetlen Eb-n sem zártak csoportutolsóként – a hollandok legyőzése nemcsak e sorozat folytatását garantálná, hanem kedvező rajtpozíciót is a középdöntőben.

Mit nézzünk hát, és főleg mikor? Ez az az este, amelyre a szurkolónak is taktikát kell kidolgoznia. Az enyém a következő: 20.30–21.00 kézilabda; 21.00–21.10 mindkettő; 21.10–21.30 a kézilabda szünetében foci; 21.30–21.45 mindkettő; 21.45–22.00 a foci szünetében kézilabda; 22.00-től, a kézilabda végeztével foci. És közben jöhet égszakadás, földindulás, szökőár, sáskajárás. Minden ráér.

Csak áramszünet ne legyen! Mert most az volna az elképzelhető legsúlyosabb katasztrófa.

A koldingi csarnokban, a kijevi stadionban és a lakásunkban is.