Az antioxidánsok megakadályozhatják a sejtek károsodását
A testünkben megtalálható szabad gyököknek nevezett molekulák számos problémát előidézhetnek: sejtkárosodáshoz és korai öregedéshez is vezethet jelenlétük. A tanulmányok szerint különösen az agyra veszélyesek – figyelmeztet az Origo cikke.
Bár a szabad gyököket nem lehet teljesen kiiktatni, csökkenthető romboló hatásuk antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával.
Ezek a következők:
- a béta-karotinban gazdag sárgabarack, sárgadinnye, sárgarépa, őszibarack, tök és édesburgonya
- a C-vitaminban gazdag brokkoli, áfonya, grapefruit, kivi, narancs, paprika, eper, paradicsom, krumpli
- az E-vitaminban gazdag margarin, diófélék és magvak, növényi olajok és búzacsíra
Bizonyos szénhidrátoknak nyugtató hatása lehet
A szénhidrátok kapcsolatban állnak az agy hangulatfokozó anyagával, a szerotoninnal. A szakértők szerint még további vizsgálatokra van szükség a témában, de úgy tűnik,
hogy a szénhidrátok utáni sóvárgás összefüggésben állhat az alacsony szerotoninszinttel.
Szénhidrátot azonban okosan kell választani. Korlátozzuk a cukros ételek és az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, és inkább gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből vigyünk be egészséges szénhidrátokat.
A fehérjében gazdag ételek fokozzák az éberséget
A fehérjében gazdag alapanyagokban van egy triptofán nevű aminosav, amely segíthet a szerotonin előállításában.
Próbáljon rendszeresen fogyasztani fehérjében gazdag alapanyagokat, különösen akkor, ha meg szeretné tisztítani elméjét.
Az egészséges fehérjék jó forrásai a bab, a borsó, a hal és a baromfi.
Próbálja ki a mediterrán étrendet!
Egy spanyol tanulmány kimutatta, hogy a depresszió aránya a férfiaknál nagyobb, mivel kevesebb folátot visznek a szervezetükbe. Ugyanez történik a nőknél is, ha kevesebb B-vitamin van a szervezetükben.
Nem ez volt az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a vitaminok és a depresszió között. Ugyanakkor a kutatók szerint még több bizonyítékra van szükség a témában, hogy kétség nélküli kijelentéseket tehessenek.
A B-vitamint a mediterrán étrenddel bőven bevihetjük hüvelyesekkel, diófélékkel, sok gyümölccsel és zöld leveles zöldségekkel.
Vigyünk be elég D-vitamint
Egy nemrégiben végzett nemzeti kutatás szerint a depresszió kialakulásának valószínűsége nagyobb az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél.
Egy másik tanulmányban a Toronto Egyetem kutatói észrevették, hogy azoknál az embereknél, akiknél észlelhetőek voltak a depresszió tünetei, javult az állapotuk, amikor a D-vitamin szintje nőtt a szervezetükben – tavasszal és nyáron.
Válasszuk a szelénben gazdag ételeket!
A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony szelénszint és a rossz hangulat között is. A szelén ajánlott napi mennyisége a felnőttek számára 55 mikrogramm.
Szelénben gazdag alapanyagok:
- bab és egyéb hüvelyesek
- sovány húsok
- diófélék és magvak
- tenger gyümölcsei
- teljes kiőrlésű gabonák
Fogyasszunk Omega-3 zsírsavakat!
A közelmúltban a tudósok arra is rájöttek, hogy azokban a társadalmakban, ahol nem fogyasztanak elég Omega-3 zsírsavat, magasabb a depresszió kialakulásának kockázata.
Az Omega-3 zsírsav jó forrásai:
- tengeri halak
- lenmag
- repceolaj
- avokádó
- diófélék, különösen a dió
- zöld leveles zöldségek
Látható, hogy milyen sok tápanyag lehet hatással a hangulatunkra. Szerencsére egy tápláló étrend segíthet bevinni minden vitamint és ásványi anyagot, amire szükségünk van.
Borítókép: illusztráció