Háromszáztól ötszáz forintig terjedő kilóáron kapható a vásárcsarnokokban, bevásárlóközpontokban a külföldi görögdinnye, ám az ormánsági mézédeshez szokott baranyaiak nem szívesen vesznek belőle. Mint azt Horváth Béla ormánsági termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a gazdák az elmúlt időszakban kezdték el leszedni a növényekről a fóliatakarást. Az ültetés egészen június közepéig zajlik, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
– A takarás nélküli, szabadföldi növények ültetését előreláthatólag a jövő héten kezdik meg a termelők. A tavalyi időjárás extrém meleg volt, ám idén a május megtréfált minket, körülbelül két héttel hátrébb vagyunk, mint egy éve ilyenkor – fogalmazott a termelő.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a baranyai termelők közül tavaly június 20-a körül már többen is szüreteltek, idén július 5. és 10. között várhatóak az első ormánsági görögdinnyék a piacokon, s akár szeptember végéig is elhúzódhat a szezon. A gazdák számára ez nem különösebben negatívum, a nyár elején a külföldi versenytársak uralják a piacot, így utána a magyar dinnye lehet az egyedüli.
Dinnye munkacsoportot alakítottak
A Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete 2018-ban kötött együttműködési megállapodást a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként május elején megalakult a dinnye munkacsoport, amelynek vezetője Horváth Béla lett. A munkacsoport többek között támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum idén is folytassa dinnyepromóciós kampányát. A csoport meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, céljait. A modernizáció érdekében felmérik a fedett termelőterületek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket is.
Diabéteszesek is ehetik a diborkát
Kereskedelmi forgalomba került Olaszországban egy vadonatúj zöldség, mely a dinnye és az uborka hibridje. Az olaszul Meloncella di Lecce – magyarul diborka vagy dinyorka – névre hallgató növényt egy helyi termelőszövetkezetben hatvan hektáron termesztik. A hibridből már négyezer tonnát termesztenek, ami a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki, írta a Magyar Mezőgazdaság agrárgazdasági szaklap. A termés alakja az uborkára hasonlít, két fajtájának egyike csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld. Húsa roppanós, kissé fanyar, sajátos aromájú. Könnyen emészthető, magas rosttartalmú, a cukorbetegek is fogyaszthatják és a nátrium-, valamint kalóriaszegény diétákba építhető.